Sjölins Smide vill vara en framstående aktör när det kommer till hållbarhet inom stålkonstruktion. De har antagit utmaningen som kommer med EU:s nya hållbarhetsdirektiv och har granskat verksamheten in i minsta detalj för att identifiera de områden som behöver utvecklas ytterligare. I januari 2023 drog processen igång för att hitta rätt konsult som kunde vara behjälplig i arbetet.

– Trustbrand var den hållbarhetskonsult vi ansåg kunde hjälpa oss på bästa sätt och ledningen beslutade att vi skulle gå vidare med Trustbrand, förklarar Sofie Frisk, hållbarhetsansvarig på Sjölins smide.
Ledningen såg en möjlighet i att, i ett tidigt skede, påbörja det viktiga hållbarhetsarbetet och lägga grunden för rapporteringen – i enlighet med direktivets regelverk. Därför har de redan nu påbörjat en kartläggning av risker i värdekedjan utifrån mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, miljö och korruption.

– Sjölins Smide ska ha ett långsiktigt hållbarhetstänk genom alla delar av verksamheten, inklusive de vi påverkar genom vår värdekedja, säger Sofie.
I samarbete med Trustbrand har Sjölins Smide tittat på hela affärskedjan och tagit fram åtgärder för att optimera arbetet med eventuella risker. Granskningen visar att Sjölins Smide lever upp till de krav som Trustbrand ställer på åtgärdsplaner och har därmed tilldelats deras hållbarhetscertifikat.
– Vi är väldigt stolta över vår certifiering. Däremot så är det nu det stora arbetet börjar, menar Sofie.

Direktiven, CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive), ställer nya och omvälvande krav på stora företag när det kommer till hållbarhetsrapportering och ansvarstagande i verksamhetens sociala och miljömässiga påverkan. Så även i relation till sina leverantörer och affärspartners. 2026 ska det förberedande arbetet vara klart och därmed inträder direktivet som lagstiftning. Tack vare att Sjölins smide inledde arbetet med dessa frågor i ett tidigt skede har de lagt en bra grund för fortsätta utvecklas på ett proaktivt och transparent sätt.
– Det ska bli intressant att läsa de kommande hållbarhetsrapporterna från större bolag som omfattas av CSDDD, och hur de kommer att lägga upp rapporteringen på sina risker genom värdekedjan, säger Sofie avslutningsvis. ●

”Vi är väldigt stolta
över vår certifiering.
Däremot så är det nu det stora arbetet börjar”
Trustbrand.logo