Sjölins smide har under de senaste åren fortsatt expandera sin verksamhet, framförallt i norra Sverige. För att nå målet har man värvat Piteåföretaget MJ montage, en väletablerad och pålitlig aktör i samma bransch, som redan verkar i området mellan Umeå och Kiruna. Det har gått drygt ett år sedan samarbetet mellan Sjölins smide och MJ Montage Piteå inleddes.

Det är en långsam process och ett ovant arbetssätt, men allt har hittills rullat på smidigt. Det har varit lite av en utmaning för Mats Johansson på MJ montage att släppa kontrollen och lämna över efter så många år som egenföretagare – även om verksamheten på många sätt fortfarande är sig lik. Men efter det gånga året har de landat i omställningen och börjat hitta vägarna där de möts.
– Jag tycker vi har börjat komma närmare varandra mer och mer. Både när vi hjälps åt med förfrågningar och anbud, och vissa kunder, berättar Mats Johansson, MJ montage.
Tack vare samarbetet med Sjölins smide kan de nu ta emot och vara delaktiga i större projekt som de tidigare inte haft kapacitet för.
– Det är väldigt roligt att få varandra med på sådana projekt också, säger Mats.

Än har de mycket kvar att göra för att se vilka ytterligare samordningsmöjligheter som finns och hur samarbetet kan fungera optimalt. Men i det stora hela har de kommit långt, framförallt på försäljningsfronten.
– Vi har ett lika tänk och våra värdegrunder är likadana utifrån hur vi vill jobba på marknaden och vad vi vill åstadkomma mot kunder, menar Ulrik Jonasson, vd på Sjölins smide.

Framtiden känns ljus, menar både Mats och Ulrik, som ser fram emot att fortsätta utvecklas. Tillsammans blir de starkare på marknaden samtidigt som de kan täcka större geografiska ytor och projekt.
– Det känns väldigt positivt, det har allt gjort så här långt, menar Mats.
– Potentialen finns för att göra någonting jättebra. Men det tar oftast längre tid än vad man har tänkt. Det finns massor vi kan lära av varandra, vi har bara skrapat på ytan för hur vi kan samverka, säger Ulrik. ●